Fælles Fynske Regler

Regler for deltagelse.

Revideret og gældende fra 2024

Dette regelsæt bygger på tidligere regelsæt for Fælles Fynske, men er udformet, så det overholder de krav, der følger med en SDF-godkendelse. Hvis der undtagelsesvis opstår en situation, hvor dette regelsæt viser sig ikke at være fyldestgørende, gælder SDF´s dagsaktuelle regler, hvis disse kan afklare sagen.
Hvis der skulle vise sig en forskel mellem reglerne beskrevet her og dem der kan downloades som pdf her på siden. Vil pdf versionen altid være den gældende.

Hvor der i regelsættet er markering med en stjerne (*) og et tal betyder det henvisning til særlig forklaring under afsnittet DEFINITIONER.

  1. DELTAGERE

Medlemmer af fynske (*1) fotoklubber og -grupper kan deltage uanset om klubben er medlem af Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) eller ej. Desuden må personlige medlemmer af SDF deltage, hvis de har bopæl på Fyn eller tilhørende øer. SDF-medaljer, -diplomer og -certifikater kan tildeles alle, men de er kun pointgivende i forhold til SDF´s nåleregulativ for personer som er medlem af SDF på det tidspunkt, hvor de erhverves. Klubber, grupper og personlige medlemmer, der ikke er repræsenteret i styregruppen, skal inden indleveringen af billeder rekvirere et deltagernummer via hjemmesidens kontaktformular.

  1. KATEGORIER

Der kan indleveres billeder til følgende 4 kategorier.

  • Monochrome papirbilleder (*2)
  • Farvepapirbilleder (*3)
  • Serier (*4)
  • Tema, som defineres af Styregruppen (*5)
  1. BILLEDSTØRRELSE OG MONTERING
  • Papirbilleder og serier: Billeder skal være opklæbet på stift støttekarton, tykkelse 1-6 mm og med ydremål på minimum 25 x 35 cm og maksimum på 30 x 40 cm. Kvadratisk format 30 x 30 cm er også tilladt.

 

  1. BILLEDANTAL

Hver deltager må i hver kategori (uanset medlemskab i flere klubber) deltage med højst følgende antal billeder:

  • Til kategorierne monochrome papirbilleder og farvepapirbilleder må autor maximalt indlevere 8 billeder, som efter eget valg fordeles på de 2 kategorier, f. eks. 5 monochrome og 3 farvepapir. Serier må kun indsendes til kategorien serier.
  • I tema (papir) kategorien må der kun indleveres 1 billede.
  • 2 serier, hver med minimum 3 billeder og maximum 6 billeder.
  1. MOTIVVALG

Frit, men billeder må ikke tidligere være antaget eller præmierede med medaljer eller diplomer på Fælles Fynske. Det er udelukkende autors ansvar, at hvert billede overholder de gældende regler vedr. personer på billeder i forbindelse med offentliggørelse på internet m.m. Hvis et billede indeholder mere end 1 eksponering, skal alle øvrige billedelementer også være taget af autor.

  1. MÆRKNING

Alle billeder fra klubber indsendes klubvis. Billeder fra personlige medlemmer af SDF indsendes af den enkelte autor.

Med alle indsendte billeder fra klubber skal følge en omhyggeligt udfyldt liste (entryform) over samtlige autorer og billedernes numre og titler. Listen afleveres som fil lavet ud fra en skabelon, der kan downloades frahjemmesiden www.fynfoto.dk.

Billeder skal mærkes med billednummer og billedtitel svarende til oplysningerne på den medfølgende liste samt tydelig markering af op med en pil på bagsiden i øverste højre hjørne. Det er tilladt, at autors navn og klub står bag på billederne. Forsiden må ikke indeholde nogen form for mærkning, heller ikke autors navn og billedtitel.

Hvert billede i hver kategori skal nummereres fra og med nr. 1 og skal være forsynet med én af de følgende 4 bogstavbetegnelser: M = monochrom. F = Farvepapir. S = Serie. T = Tema.

Billederne nummereres som i følgende eksempel:
OFA er klub nr. 6. Første monochrome billede nummereres M 6001, næste M 6002 etc. Første farvepapirbillede nummereres F 6001, næste F 6002 etc.
Første serie nummereres på alle seriens billeder S 6001 plus A, B, C, D, E og evt. F. Billederne i første serie med eksempelvis 5 billeder får derfor følgende mærkninger: S 6001A, S 6001B, S 6001C, S 6001D og S 6001E.

Som første tal benytter:

  • Odense Fotoklub:1001
  • Ærø Fotoklub: 2001
  • Svendborg Fotoklub: 3001
  • Midtfyns Fotoklub: 5001
  • Odense Fotografiske Amatørklub: 6001
  • Østfyns Fotoklub: 7001
  • Andre grupper tildeles numre fra 8001 (f.eks. 8001, 8101)

Personlige medlemmer af SDF tildeles numrene fra 9001.

  1. BEGRÆNSNINGER

Billederne må ikke tidligere have været antaget eller præmieret med medaljer eller diplomer på Fælles Fynske. Billeder må ikke samtidig deltage i flere kategorier, ej heller farvebillede konverteret til monochrome.

  1. BILLEDFILER TIL KATALOG OG HJEMMESIDE

Sammen med billederne afleveres også en digital kopi til anvendelse på Fælles Fynskes hjemmeside, PR formål og udstillingskatalog i trykt eller digital form. Klubberne er ansvarlige for indsamling og korrekt navngivning af filerne. Personlige medlemmer kan ved henvendelse til styregruppen få hjælp til digitalisering af billeder.

Format: Maks. bredde 1920 px, maks. højde 1080 px, anbefalet farverum (ICC profil) sRGB
Navngivning: Billednummer – Autor – Titel på billede.jpg Der må ikke bruges æ,ø og å i filnavnet. Eksempel på filnavn: F9001 – Jens Hansen – Mit Vaerk.jpg

  1. INDSENDELSESFRIST

Styregruppen fastlægger indsendelsesfristen, som skal ligge i foråret. Fristen annonceres senest ved indkaldelsen, der udsendes senest 2 måneder før den vedtagne indleveringsfrist..
Det påhviler de deltagende klubbers billedsekretærer at kontrollere, at de indsendte billeder overholder FF´s regler – og at sørge for, at billederne afleveres i ”SDF-kasser” eller i anden velegnet emballage.
Det er alene styregruppen, der afgør, om billederne overholder de gældende regler.

  1. GEBYR

Gebyr overføres elektronisk til Fælles Fynskes konto senest 5 dage efter afleveringen.
Klubber betaler samlet for alle klubbens deltagere, personlige medlemmer individuelt.
Gebyr pr. autor fastlægges hvert år i henhold til et budget for udstillingen.
Der betales et fast gebyr uanset hvor mange kategorier man deltager i.
Et eventuelt overskud tilfalder styregruppens kasse.
Et eventuelt underskud dækkes af styregruppens kasse.
Gebyr for diskvalificerede billeder tilbagebetales ikke.

  1. BEDØMMELSE

Styregruppen for Fælles Fynske indbyder en dommerjury. Dommernes navne offentliggøres i forbindelse med invitationen til deltagelse i årets Fælles Fynske.
Alle indsendte billeder, der overholder reglerne, skal forelægges juryen. Dommerne forpligter sig til at bedømme billederne efter Fælles Fynskes og SDF´s regler og får en grundig instruktion fra styregruppen, inden juryens arbejde påbegyndes. SDF inviteres til at sende en observatør til bedømmelsen. Denne er pligtig til at hjælpe med at korrigere procedurer m.v. dersom der iagttages fejl i henhold til SDF´s regler.
Der antages 25 % af billederne i hver kategori.

  1. PRÆMIERING

I hver kategori uddeles 1 guldmedalje, 1 sølvmedalje, 1 bronzemedalje og 3 dommerdiplomer. Alle medaljer og dommerdiplomer SKAL uddeles, dog ikke hvis der i en kategori indleveres færre end 15 værker. I dette tilfælde uddeles ingen præmier i kategorien.
Dommerdiplom kan ikke gives til et billede, der er tildelt medalje.
I en kategori med færre end 30 indleverede værker kan man undlade at tildele 1 eller flere diplomer. Et billede, der ikke er antaget, kan tildeles et dommerdiplom. Billedet forbliver ikke antaget.

Blandt samtlige billeder og på tværs af de 3 kategorier monochrome, farvepapir og serier uddeles diplom for følgende: Bedste portræt. Bedste landskab. Bedste eksperiment. Bedste natur *6. Bedste reportage. Bedste humor.
I konkurrencen om fynsmesterskabet individuelt og for klubber gælder følgende pointgivning:
Antagelse = 1 point
Diplom = 2 points
”Bedste” = 2 points
Guld = 1 + 5 = 6 points
Sølv = 1 + 4 = 5 points
Bronze = 1 + 3 = 4 points
Antaget + diplom = 3 points
Antaget + “Bedste” = 3 points
Guld + ”Bedste” = 8 points
Sølv + ”Bedste” = 7 points
Bronze + ”Bedste” = 6 points
”Bedste” + diplom = 1+2+2 = 5 points

Klubmester: Kun klubber/grupper, der deltager med 3 eller flere medlemmer kan kåres som klubmester. Det samlede antal points pr. klub divideres med klubbens samlede antal indsendte billeder. Den klub, der har opnået det højeste gennemsnit, er årets klubmester. Præmien er til ejendom hvert år.

Fynsmester: Den autor, som opnår det højeste sammenlagte antal points, kåres som fynsmester og tildeles både medalje/præmie og diplom.
Hvis 2 eller flere opnår samme højeste pointtal, gælder følgende i prioriteret rækkefølge:

  1. Fynsmester er så den autor, som har opnået flest guldmedaljer.
  2. Fynsmester er derefter den, som har opnået flest sølvmedaljer.
  3. Fynsmester er derefter den, som har opnået flest bronzemedaljer.
  4. Fynsmester er derefter den, som har fået points for flest billeder (medaljer + diplomer + antagelser).
  5. Fynsmester er den som har indleveret færrest billeder (1 serie tæller som 1 billede.) Hvis man stadig står lige, bliver der nødvendigvis:
  6. 2 fynsmestre.

Præmien er til ejendom hvert år.

  1. UDSTILLING

Fælles Fynske Fotoudstilling afholdes en lørdag eller søndag.
Alle indleverede billeder udstilles, dog ikke diskvalificerede billeder.
Præmieoverrækkelsen finder sted i forbindelse med dommergennemgang, hvor dommerne vil kommentere de billeder, der har opnået medalje, diplom eller antagelse.
På udstillingen skal det være synligt for publikum hvilke billeder, der er præmierede.

  1. REPRODUKTION

Fælles Fynske forbeholder sig ret til at lade indsendte billeder reproducere og benytte til alle formål, der er gavnlige for FF. Der kan forekomme beskæring af værker for at disse kan indgå i forskellige layouts. Det tilstræbes at beskæringen er så nænsom som muligt og ikke umiddelbart ødelægger udtrykket i værket. Til SDF´s administrator af nåleregulativet sendes en digital liste over antagne og præmierede billeder samt tilhørende billedfiler.

  1. RETURNERING

FF forpligter sig til at behandle billederne med størst mulig omhu, men kan dog ikke påtage sig noget ansvar for beskadigelse eller bortkomst ved forsendelse. Efter afviklingen af FF sørger den enkelte klub selv for nedtagningen af egne billeder. Personlige medlemmer af SDF kan afhente egne billeder ved udstillingens ophør. Resterende billeder sørger styrregruppen for at returnere senest en måned efter udstillingen.

  1. APPEL

Juryens afgørelse er inappellabel. Autorerne har ved indsendelsen forpligtet sig til anerkendelse heraf, ligesom de har anerkendt udstillingsreglerne.
Autorerne påtager sig i øvrigt det juridiske ansvar for egne billeders indhold.

DEFINITIONER

*1 FYNSKE FOTOKLUBBER OG FOTOGRUPPER

Definitionen omfatter alle fotoklubber og fotogrupper på Fyn og tilhørende øer. Klubber og grupper kan anmode om optagelse i styregruppen. Se også funktionsbeskrivelsen.

*2 MONOCHROME PAPIRBILLEDER

Et monochrom billede fremstår på normal betragtningsafstand monochrom, hvilket betyder at der ingen farver er, men kun indeholder gråtoner fra ren hvid til ren sort.
Et billede er også monochrom hvis det er totaltonet i en farve, som fx bruntonet, blåtonet eller sepiatonet, der må ikke være spor af andre farvetoner end den der er benyttet til toningen
Et billede som er partielt tonet er ikke tilladt som monochrom og skal klassificeres som et farvebillede .

 

*3 FARVEPAPIRBILLEDER

Heri indgår håndkolorerede billeder, sort/hvide billeder med én partiel farvetone samt øvrige billeder, der ikke kan regnes for monochrome.

*4 SERIER

Denne kategori defineres som en sammenhængende serie af billeder. Antallet af billeder i en serie er fastsat til at være minimum 3 og maximum 6 billeder. Der kan deltages med serier bestående af såvel sort/hvide billeder som farvebilleder, men de må ikke blandes inden for samme serie.

*5 TEMA

Styregruppen fastlægger årets tema, og giver samtidig en kort definition, som afgrænser det valgte tema. Hvis et indsendt billede ligger udenfor temaet, flyttes det til farve eller monochrome om muligt.

*6 BEDSTE NATUR

Natur fotografering registrerer alle grene af naturhistorien undtagen antropologi og arkæologi. Dette inkluderer alle aspekter af den fysiske verden, både levende og livløse, som ikke er blevet lavet eller modificeret af mennesker.
Naturbilleder skal formidle sandheden om den scene, der blev fotograferet. Som betragter bør man være i stand til at identificere motivet for billedet og være overbevist om, at det er blevet præsenteret ærligt, og at der ikke er blevet brugt uetisk praksis til at kontrollere motivet eller fange billedet. Billeder, der direkte eller indirekte viser enhver menneskelig aktivitet, der truer en levende organismes liv eller velfærd, er ikke tilladt.
Den vigtigste del af et naturbillede er den naturhistorie, det fortæller. Der forventes høje tekniske standarder, og billedet skal se naturligt ud. Tilføjelse af en vignet eller sløring af baggrunden under behandlingen er ikke tilladt.
Objekter skabt af mennesker og beviser for menneskelig aktivitet er kun tilladt i naturbilleder, når de er en nødvendig del af naturhistorien.
Fotografier af menneskeskabte hybridplanter, dyrkede planter, tamme dyr, menneskeskabte hybriddyr og monterede eller bevarede zoologiske prøver er ikke tilladt.
Billeder taget med motiver under kontrollerede forhold, såsom zoologiske haver, er tilladt.
Det er ikke tilladt at kontrollere levende motiver ved afkøling, bedøvelse eller enhver anden metode til at begrænse naturlig bevægelse med henblik på et fotografi.
Ingen modifikation, der ændrer sandheden af et naturbillede, er tilladt. Billeder kan beskæres, men ingen anden teknik, der fjerner, tilføjer eller flytter nogen del af billedet, er tilladt.
Teknikker, der fjerner elementer tilføjet af kameraet, såsom støvpletter, digital støj og linseudstråling er tilladt.
Fuldstændig konvertering af farvebilleder til fuld monochrom er tilladt. Delvis konvertering, toning og infrarøde optagelser eller konverteringer er ikke tilladt.
Billeder af det samme motiv, der er kombineret i kameraet eller med software ved fokusstabling eller eksponeringsblanding er tilladt. Flere billeder med overlappende synsfelter, der tages fortløbende og kombineres i kameraet eller med software (billedsammensætning) er tilladt .

Vedtaget af styregruppen den 16 januar 2024